Owsianka pieczona z bananem i wiśniami

Wrzuciłam Wam zdjęcie mojej pieczonej owsianki na facebooku i posypało się jakieś istne szaleństwo prywatnych wiadomości: „proszę o przepis”, „kiedy będzie przepis na blogu”, „czy ja mogłabym już teraz przepis na owsiankę”, „kiedy można się spodziewać pieczonej owsianki na blogu”. Nie sądziłam, że Owsianka pieczona z bananem i wiśniami wywoła takie zamieszanie. Szczególnie, że jeszcze jej nie spróbowaliście. O matko! A co by było gdybyście już skosztowali! Ja jestem w niej totalnie zakochana, mogłabym ją jeść codziennie. Naprawdę. I mam nawet cel przed sobą postawiony: przekonać do niej mojego małżonka- to jest mission prawie impossible , ale lubię wyzwana… więc do dzieła!

Jeszcze jedna sprawa, bo się rozpisałam nie na temat: dla wegetarian, bezglutenowców i innych zawirowanych kombinacji: jajka dawać nie musicie, choć jeśli nie macie ograniczeń jedzeniowych dodajcie, bo super scala całość. Zamiast mleka krowiego można dodać roślinne. Jeśli chodzi o proszek do pieczenia- w sklepach ze zdrową żywnością dostaniecie wersję bezglutenową.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 6 daktyli
  • pół szklanki wiśni mrożonych
  • jeden duży, dwa małe dojrzałe banany
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Daktyle kroimy w cienkie kawałeczki. Banana obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Układamy połowę plasterków banana na dnie foremki (u mnie 19x15cm). Mieszamy płatki z mlekiem, jajkiem, daktylami, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 15- 20 minut (Nie jest to konieczne, ale jeśli na ten czas zostawicie płatki wchłoną już sobie część mleka. W wersji „na szybko” poczekajcie 5 minut.). Dodajemy wiśni. Delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy resztę bananów. Pieczemy 2o – 25 minut w temperaturze 190 stopni!

Niech moc owsianki będzie z Wami!

img_20161015_210823_

img_20161015_211045_

  • Kobieta i pasja

    Nie wyobrażam sobie jesieni i zimy bez owsianki. Na pewno wypróbuję! 🙂 Jeszcze nie widziałam takiego przepisu z jajkiem, pewnie dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza.

  • Ola

    A jakis pomysl co zamiast daktyli??:)

    • miodzio :), carob, stewie- lub po prostu jesli masz bardzo słodkie banany (dojrzałe) wystarczy ominąć daktyle 😉