Owsianka pieczona z rabarbarem

To taka wiosenno – letnia wersja mojej ukochanej pieczonej owsianki. Owsianka pieczona z rabarbarem podbije serca wszystkich miłośników tego warzywa. Banan dodany do owsianki dodaje jej słodkości (koniecznie musi to być banan dojrzały, pieguskowaty) a rabarbar nadaje kwaskowatości. Do tego ulubione dodatki i mamy naprawdę pyszne i zdrowe pierwsze śniadanie. Przyznam się Wam, że jeszcze kilka lat temu nie wzięłabym owsianki do ust , gdyż kojarzyła mi się źle. Zaczęłam najpierw dla zdrowotności, bez przekonania. Od owsianek zwykłych gotowanych. czasem nawet owsianki nie gotowałam, tylko zalewałam ją wieczorem zimnym mlekiem i rano była dla mnie w miarę zjadliwa. Potem zaczęłam dodawać owoców, warzyw, kombinować z przyprawami. A na sam koniec sięgnęłam po owsiankę pieczoną. I uważam ją za najsmaczniejszą formę owsianki. Ci z Was , którzy mają obawy przed tą potrawą powinni spróbować właśnie tej wersji tego dania. Prostota wykonania jest ogromna.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 6 daktyli
  • 2 gałązki rabarbaru
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/5 szklanki wody
  • jeden duży, dwa małe dojrzałe! banany
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść płatków migdałów

Sposób przyrządzenia:

Rabarbar kroimy w 1 -2 cm kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy rabarbar, zalewamy wodą i dodajemy do niego syropu klonowego. Dusimy około 3 minuty na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Daktyle kroimy w cienkie kawałeczki. Banana obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Układamy połowę plasterków banana na dnie foremki (u mnie 19x15cm). Mieszamy płatki z mlekiem, jajkiem, daktylami, proszkiem do pieczenia, cynamonem, pozostałymi plasterkami bananów. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 15- 20 minut (Nie jest to konieczne, ale jeśli na ten czas zostawicie płatki wchłoną już sobie część mleka. W wersji „na szybko” poczekajcie 5 minut.). Całość przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy nasz rabarbar . Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni.

 

  • Owsiankę lubię bardzo i tak jak Ty – kiedyś bym nie pomyślała, że wezmę ją do ust. Teraz jem ją na śniadanie głównie ze świeżymi owocami i bakaliami. Ale z rabarbarem jeszcze nie miałam okazji. Chętnie wypróbuję coś nowego! 🙂
    Pozdrawiam.
    http://www.natalia-mizerska.blogspot.com

  • Rabarbar to warzywo? W sumie nie rozkminiałam tego tematu ale warto wiedzieć 🙂

    • tak 😀 nie ma co sie przejmować, jak się jakiś czas temu ogaręnlam, też byłam zdziwiona 😀 hehehe

  • Bardzo fajna i zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta z rabarbarem. Ja bym jeszcze zrobił skrócił listę składników o połowę i zrobił taką wersję na szybkie śniadanie 😉

    • właśnie to jest o tyle fajne danie, że możesz wymieniać składniki 🙂 tak jak lubisz 🙂

  • Klinika Zdrowego Jedzenia

    Wygląda pysznie 😀 chyba jutro skoczę po rabarbar i ją przygotuję 😉 dzięki za inspirację