Pampuchy, parowańce, kluski na parze najlepszy przepis

Pampuchy to moje dzieciństwo. Co prawda jak byłam mała jadłam je tylko i wyłącznie ze słodkim sosem, ale na studiach to się zmieniło. Teraz preferuje je na wytrawnie. Wiem, że kluski na parze są do kupienia. Ale te robione w zaciszu domowym są najlepsze na świecie! Jeśli tylko macie czas wypróbujcie.

1437337332611

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Do drożdży dodajemy cukier, mleko, 2 łyżki mąki ( z 0,5 kg). Mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie swobodnie odchodzio od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki o średnicy 7 cm, następnie lekko je spłaszczamy. Znów zostawiamy do wyrośnięcia, następnie gotujemy na parze około 5 minut (po 2,5 minuty z każdej strony).

Podajemy z sosem słodkim lub wytrawnym- u mnie mięsny sos z suszonymi pieczarkami.

1437337444877

1437337393228

1437337273233

  • a ja pampuchów nie robiłam ani nigdy nie jadłam.
    Przypominają czeskie knedliki.
    Czy można je usmażyć.
    Czy tylko gotuje się na parze?

    Chętnie spróbuję w takiej wersji jaką publikujesz.
    Zatem przepis biorę 🙂

    Dorzucam odchudzający koktajl domowy
    Łatwy do zrobienia.
    http://odchudzaniejestproste.pl/odchudzajacy-czerwony-koktajl-z-antyoksydantami/
    będzie pasował

  • ~Jaś

    Moja mama robi z sosem z wołowiny i śliwek <3 tez je uwielbiam

    • Dziękuję Było Pyszne

      super! 🙂 domowe zawsze najlepsze 🙂 pozdrowienia!:)