Pampuchy

Pampuchy, kluski na parze. Część z nas robi je tylko na słodko, część tylko na wytrawnie a jeszcze inni i tak i tak! Ja je uwielbiam, ale przyznaje, że częściej kupuje gotowe niż robię sama-może dlatego, że utrwaliły mi się jako dani „nie ma co zjeść, dobra to wezmę pampuchy i szybko jakiś sos zrobię”. A to źle, bo domowe są o niebo lepsze i nie są trudne do zrobienia! Polecam Wam raz na jakiś czas zrobić domowe w ramach odmiany od kupnego !

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Do drożdży dodajemy cukier, mleko, 2 łyżki mąki ( z 0,5 kg). Mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki o średnicy 7 cm, następnie lekko je spłaszczamy. Znów zostawiamy do wyrośnięcia, następnie gotujemy na parze około 5 minut (po 2,5 minuty z każdej strony). Możecie gotować z parowarze, w sitku nad garnkiem, robotach z funkcją gotowania na parze.
Podajemy z sosem słodkim lub wytrawnym- u mnie mięsny sos wołowy!