Panna cotta z chia

Desery lubi prawie każdy. Taki deser jest wart grzechu. Dość, że panna cotta to jeszcze chcę Was przekupić odrobiną zdrowia w tej kalorycznej rozpuście, czyli nasionami chia. Chia zaliczają się do Superfoodu, znane są tez pod nazwą szałwia hiszpańska. Już mała porcja dostarcza nam potężnej dawki wartości odżywczych. Natomiast jeśli chodzi o panna cottę, to przepisów na nią jest coś dużo. Ja dziś mam dla Was mało skomplikowany za to pyszny. Ważną sprawą w panna cottcie jest to, że śmietanka i mleko powinny być jak najwyższej procentowości, co pozwoli na uzyskanie kremowej konsystencji, a o to nam chodzi. Trzeba tez uważać z żelatyną. Gdy dodamy jej za dużo nasza panna cotta z chia będzie jak żelka.

Składniki:

  • 200 g śmietanki 36%
  • 200 g mleka (najlepiej 3,2%)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 g cukru pudru
  • 2- 3 łyżki nasion chia
  • opcjonalnie laska wanilii

Sposób przyrządzenia:

Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami wody, odstawiamy na 2-3 minuty. Śmietankę, mleko, cukier puder gotujemy w garnku. Dodajemy ziarna wanilii i nasiona chia. Gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy żelatyny i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Mieszankę wylewamy do foremek albo prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (jeśli jest silikonowa nie musicie używać foli) . Odstawiamy do wystudzenia. Następnie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do stężenia na 3- 4 h. Panna cotta z chia świetnie współgra z owocami i tak polecam Wam ją podawać.

kaboompics-3154_24529948791_o

kaboompics-3135_23985381403_o