Panna cotta z musem truskawkowo- malinowym

Zanim przeczytacie przepis musicie wiedzieć jedno! Ten deser uzależnia. Maksymalnie i totalnie. Nieziemsko smakuje i jest bardzo prosty. Wystarczy dobra śmietanka, laska wanilii, mleko i odrobina owoców, by stworzyć to cudo. Nazwa tez jest ujmująca, choć po włosku oznacza po prostu „gotowaną śmietankę”.

1423853556512

Składniki:

  • 250 g śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • garść owoców: truskawki/maliny
  • 100 g cukru pudru

Sposób przyrządzenia:

Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce wody i pozostawiamy na parę minut. Śmietankę i mleko grzejemy w rondelku, dodajemy cukru pudru, ziarenek z laski wanilii. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia około minutę. Wyłączamy. Rozlewamy do pucharków lub foremek. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Owoce blendujemy (mogą być mrożone). po stężeniu deseru wyciągamy go delikatnie z foremki na talerz i polewamy musem owocowym (ja nie słodziłam musu, ale jeśli dla Was jest za mało słodki można owoce zblendować z cukrem pudrem).

1423853523325

1423853506586

1423853460612