Pesto z czosnku niedźwiedziego

Kocham niesamowicie czosnek niedźwiedzi. Była to miłość od pierwszego wejrzenia. Mogłabym chyba jeść go i jeść. Pesto z czosnku niedźwiedziego to dla mnie gigantyczna przyjemność smakowa. Często też zwyczajnie podsmażam liście czosnku i dodaję do kanapek. Obróbka termiczna świetnie robi czosnkowi niedźwiedziemu! Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego jest bajecznie prosty i pyszny, więc chyba nie trzeba już nic więcej pisać. Wystarczy zebrać składniki i jedziemy!

Składniki (4 osoby):

  • 200 g makaronu
  • 4 duże garście liści czosnku niedźwiedziego
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • orzechy nerkowca 2 garstki
  • sól morska
  • pieprz
  • parmezan

 Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Do misy blendera wrzucamy czosnek niedźwiedzi, orzechy, oliwę, sól, pieprz oraz pokruszone cząstki parmezanu(można go też wcześniej zetrzeć. Blendujemy całość do uzyskania jednolitej masy. Makaron mieszamy razem z naszym pesto. Gotowe!

czosnek_niedzwiedzi

pesto_czosnek_niedzwiedzi

IMG_20160411_120210_