Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane zaskoczą Was swoim smakiem i szybkością z jaką się je wykonuje. jako nadzienie użyłam kaszy kuskus i papryki. Dodałam przyprawy, masło. I wyszła bajka. oczywiście weźcie pod uwagę zrobienie ich na grillu, myślę, że mogą być jeszcze lepsze. U mnie ponieważ pogoda na grilla jakoś wyjątkowo nie dopisuje powstała wersja do piekarnika. Ale jak tylko temperatura podskoczy zamierzam zrobić wersję grillową, która w wykonaniu niczym się nie różni od piekarnikowej, oczywiście oprócz finalnego miejsca powstania potrawy.

Składniki:

  • 6-7 dużych pieczarek (u mnie naprawdę giganty z przeznaczeniem na grilla)
  • 150 gram kaszy kuskus
  • papryka czerwona średniej wielkości
  • 1 spora cebula szalotka
  • opakowanie mini mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • czubryca czerwona (możecie dodać jakiej innej ulubionej przyprawy np słodkiej papryki)
  • szklanka gorącego bulionu (może być warzywny, mięsny)

Sposób przyrządzenia:

Pieczarki myjemy, pozbawiamy nóżek,  suszymy ręcznikiem papierowym. Paprykę i cebulkę  kroimy w drobna kosteczkę. Rozgrzewamy patelnie, nakładamy tłuszcz (masło , około łyżki). Dodajemy cebulę, dusimy około 3 minut. Dodajemy paprykę. dusimy 3 minuty. Solimy, pieprzymy, dodajemy, czubrycy. Następnie wrzucamy na patelnie kaszę kuskus, zalewamy szklanką gorącego  bulionu, mieszamy chwilkę na ogniu, zdejmujemy i pozostawiamy pod przykryciem.

Kuskus prawdopodobnie nie będzie do końca miękki ale nie przejmujcie się- kuskus w trakcie pieczenia wchłonie wodę z pieczarki.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.

Mini mozzarellę kroimy na 4 części każdą kuleczkę, mieszamy z farszem. na dno każdej pieczarki nakładamy dosłownie pół łyżeczki masła. Farsz nakładamy do środka pieczarek, dość mocno go „upychając”. Pieczemy około 25 minut.

Smacznego!