Pieczona cykoria

Pieczona cykoria z cebulką, porem i odrobiną twardego sera, z dodatkiem tymianku to naprawdę nie lada gratka. Wiem, że dla niektórych na myśl o cykorii robi się słabo ( głównie przez to, że niestety jest gorzka), ale ja postaram się przekonać Was do niej! Po pierwsze. Cykorię przechowujcie do góry dnem w lodówce( zazwyczaj jest ona pakowana na tackach). Dzięki temu nie będzie ona nabierała gorzkości (cykoria nie lubi światła). Po drugie. Obróbka termiczna. Pod wpływem temperatury cykoria traci gorzkawy smak. A przecież o to nam chodzi, prawda? Więc do dzieła. Taką sałatkę z cykorii śmiało możecie podać do obiadu lub jako samodzielne danie. Fajnie komponuje się z kaszą.

Składniki (na dwie osoby):

  • 2 cykorie
  • 2 szalotki
  • łyżka masła
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • łyżka miodu
  • około 10 cm białej części pora
  • parmezan do posypania

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora kroimy w cieniutkie piórka. Listki cykorii trzeba odseparować, umyć, osuszyć dobrze (można użyć papierowego ręcznika). Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i pora, szklimy na małym ogniu. Dodajemy soli, pieprzu, tymianku i miodu. Karmelizujemy. Następnie na patelnie kładziemy cykorię i obsmażamy (staramy się z obu stron, robimy to dość szybko, chodzi o to by „oblepić sałatę z obu stron”). Zawartość patelni układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem i zapiekamy w 170 stopniach przez 8 minut (piekarnik musi być nagrzany). Pieczona cykoria najlepiej smakuje na ciepło.

pieczona-cykoria

IMG_20160328_215054_

IMG_20160328_214910_

IMG_20160328_214826_