Pieczona kukurydza z kurczakiem

Jestem wielką fanką kukurydzy. Ale najbardziej lubię ją w kolbach, pieczoną lub z grilla. Pieczona kukurydza z kurczakiem to sposób na szybki i smaczny obiad, nie wymagający wielkiego czasu i umiejętności. Oczywiście możecie pominąć kurczaka i zrobić samą kukurydzę, która jest wprost uzależniająca. Kto nie wierzy niech spróbuje. Do kukurydzy dodałam sporo papryki odmiany pimientos – lubię je szczególnie, że można się naciąć na jedną ostrą wśród pięciu słodkich. Tak więc troszkę taka rosyjska ruletka. Oprócz tego użyłam papryczek chilli, które cudownie podbijają smak kukurydzy.

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 10 papryczek zielonych pimientos (możecie zastąpić zwykłą papryką)
  • 1 duża cebula
  • 2 papryczki chilli (u mnie jedna zielona, jedna czerwona)
  • podwójna pierś z kurczaka (nie za duża)
  • 2 ząbki czosnku (1 do kukurydzy, 1 do mięsa)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki w proszku

Sposób przyrządzenia:

Kolby kukurydzy obieramy. Papryczki chilli myjemy, kroimy w małe plasterki, pozbywamy się pestek. Papryczki pimientos kroimy na pół wzdłuż i pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulkę kroimy w cienkie krążki. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Piersi nacieramy mieszanką czosnku, sosu sojowego i oleju. Odkładamy na 15 minut, następnie smażymy po 2 minuty z każdej strony na patelni, na oleju. Odstawiamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Kolby, papryczki, cebulę oraz kurczaka w formie. Polewamy resztką sosu z marynaty, lub tego co zostało nam na patelni. Kolby posypujemy solą, papryką słodką, smarujemy posiekanym czosnkiem, kładziemy na każdej po łyżce masła. Pieczemy w 190 stopniach 25 minut. Po 10 minutach wyciągamy foremkę, dokładamy do niej kurczaka (dla którego 25 minut to za dużo, mięso nie byłoby soczyste) i wstawiamy na 15 minut. Pieczona kukurydza z kurczakiem gotowa!

2016-07-12_22.30.00

 

2016-07-07_22.23.07

2016-07-07_22.17.27

2016-07-07_22.27.59

 

  • przyznam Ci sie, ze ja kukurydze to tylko gotowana i z grilla z solą jadam. Twoja propozycja podania wyglada świetnie!!
    piekne zdjecia, az mam ochote sprobowac!

  • Jak zwykle piękne zdjęcia i niesamowicie apetyczne propozycje potraw 😉 Kukurydzy w takiej postaci jeszcze nie jadłam, ale wszystko przede mną 🙂

    • bardzo dziękuję ! 🙂 wszystko przed Tobą, kukurydza pieczona jest niezwykle smakowita! 🙂