Pieczona polędwica z jelenia z sosem piwno- malinowym

Nie jestem jakąś wielką znawczynią dziczyzny, przyznam, że na początku podchodziłam do tematu z dystansem. Zupełnie niepotrzebnie. Polędwica z jelenia to wspaniały kawałek mięsa, który wcale nie tak trudno przyrządzić. Ponieważ chciałam upiec ją w całości na 3 dni ją zamarynowałam. Jeśli natomiast chcecie zrobić steki z polędwicy wystarczy je marynować parę godzin. Jako dodatek proponuje Wam najpyszniejszy sos malinowy jaki w życiu miałam okazje jeść. Jest na bazie piwa typu American Pale Ale. Przepis na niego poznałam na warsztatach piwnych z Marco Ghia. Marco używał go do deseru, ale ja postanowiłam zaszaleć i użyć go do wytrawnej potrawy. Zachęcam Was do spróbowania !

1427549199551

Składniki:

  • 0,7 kg polędwicy z jelenia
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego łyżeczka jałowca
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Sos

  • 100 ml piwa typu Americam Pale Ale
  • 200 g mrożonych malin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • gałązka rozmarynu

Sposób przyrządzenia:

Polędwicę myjemy, obieramy z wszelkich błonek. W moździerzu rozdrabniamy liść laurowy, czsnek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, pokrojony drobno rozmaryn. dodajemy do mieszanki 5-6 łyżek oleju, mieszamy i dokładnie smarujemy mięso z każdej strony. odstawiamy do naczynia, przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na 3 dni, codziennie obtaczając w zalewie znajdującej się na dnie naczynia, tak by mięso nie wyschło. Po 3 dniach nagrzewamy mocno patelnię, wylewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, kładziemy polędwicę na nagrzaną patelnię i posmażamy z każej strony by mięso się zamknęło. Piekarnik nagrzewamy na 170 stopni, wstawiamy polędwicę. Ponieważ ja lubię mięsto well done piekłam ją 30 minut. Jeśli lubicie mięso bardziej krwiste, trzymajcie je w piekarniku krócej.

Na patelni gotujemy maliny, cukier puder, rozmaryn i piwo. Mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmujemy rozmaryn i odcedzamy sos na gęstym sicie. Pyszota! Czekamy do ostygnięcia sosu.

1427549107511

1427549169856

1427549135660

1427549084674