Pieczone bataty (słodkie ziemniaki) z tymiankiem

Lubicie słodkie ziemniaki? Ja bardzo. Na początku przyrządzałam je w formie purée, potem robiłam chipsy a teraz przyszedł czas na pieczenie. Polecam je wypróbować, przepis jest prosty, ziemniaczki same się robią, są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

1425247592484

Składniki:

  • pół kg ziemniaków słodkich (batatów)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • tymianek

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na 8 cząstek każdego. Na rękę nalewamy sobie oliwę i smarujemy każdy kawałek z osobna. Posypujemy solą i świeżym tymiankiem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu możemy je posypać jeszcze odrobiną świeżego tymianku. Polecam serdecznie!

1425247683949

1425247537774

1425247641068

1425247664135

1425247748803