Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Kocham pierogi! To u nas standard na Święta, jak zresztą w większości domów. Królują z kapustą i grzybami, ale zawsze w wersji gotowanej. Pomyślałam- czemu by nie spróbować zrobić lekkiej modyfikacji? Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są pyszne i świetnie urozmaicą Wasz świąteczny stół. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15o g masła zimnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%

Na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej z marchewką
  • garść grzybów suszonych
  • 50 g grzybów mrożonych
  • 1 średnia cebulka
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • szczypta kuminu mielonego

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki na ciasto oprócz jednego jajka mieszamy intensywnie ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy.

Kapustę cienko szatkujemy, odciskamy z niej nadmiar wody.  Grzyby suszone moczymy w wodzie. Cebulkę drobno kroimy w kostkę i dusimy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, grzyby mrożone, grzyby suszone wraz z wodą z ich moczenia. Dusimy na małym ogniu w trakcie od czasu do czasu mieszając, aż kapusta nieco zmięknie. W trakcie dodajmy sól, pieprz, kumin. „Woda” z kapusty musi całkowicie odparować. Farsz studzimy. Żeby lepiej się nam lepił możemy dodać do niego jeszcze łyżkę oleju rzepakowego. Całość mieszamy.

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zalepiamy  widelcem lub robiąc charakterystyczny „warkoczyk”. Pierogi układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 185 stopniach około 17 minut do zarumieniena.

kaboompics-5791_31188697291_o

kaboompics-5796_30935321710_o

kaboompics-5939_30481455394_o

 

  • Krysia

    Pieczonych jeszcze nigdy nie jadłam! A na bank muszą być zdrowsze niż takie podsmażane. Fit pierogi na Święta! Ekstra!:)