29 kwietnia 2017
Pieczone udko z indyka
Pieczone udko z indyka z frytkami i mizerią, to moja propozycja dla Was na obiad. Miła odmiana dla kurczaka, którego przyznam szczerze jem coraz mniej chętnie. Udka z indyka wcześniej marynowałam w mieszance przypraw, sosu sojowego i zaledwie łyżce oliwy. To spowodowało, że i tak delikatne mięso zrobiło się jeszcze bardziej kruche i soczyste. Do tego fryteczki z batatów, które zostały upieczone. I mizeria. Cudowności. To naprawdę obiad wyśmienity.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonego udka z indyka:
- 2 udka z indyka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- pół papryczki chilli
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
Sposób przyrządzenia pieczonego udka z indyka:
- Papryczkę drobno kroimy, szalotkę siekamy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy sosu sojowego, oliwę.
- Umyte udka z indyka umieszczamy w pojemniczku (najlepiej z przykrywką) zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 70 minut w 190 stopniach, góra dół. Ostatnie 10 minut możecie piec na funkcji termoobieg. Spowoduje to powstanie cudnej i chrupiącej skórki.
- Bataty robimy z tego przepisu.
Jeśli chodzi o mizerię ja używam do niej zamiast śmietany jogurtu greckiego. Lubię też machnąć tam czosnku. Ale biorąc pod uwagę, że w mięsie też jest czosnek jeśli macie życzenie, tu w mizerii możecie ten składnik pominąć.
Smacznego kochani!