Pierniczki przepis 3 dla spóźnialskich

Kolejny przepis na pierniczki, kolejny dla tych którzy nie mieli możliwości zrobić ich wcześniej, by poleżały sobie i zmiękły. Te po upieczeniu i wystudzeniu od razu możecie ozdobić. A przede wszystkim od razu możecie jeść. Ozdabiać można za pomocą lukru, drobinek jadalnych. Przepis na lukier, oraz jak zrobić pierniczki na choinkę także znajdziecie na blogu. Ja swoje ozdobiłam lukrem oraz gdzieniegdzie ludziki wyposażyłam w migdały:).  Zatem do roboty!

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • 150 g miodu ( u mnie lipowy)
  • 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy. Wałkujemy ciasto na grubość 3 mm. Wykrawamy foremkami pierniczki (u mnie ludziki). Na środku niektórych z nich położyłam migdała i nałożyłam na niego rączki ludzików.  Przekładamy pierniczki  na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Po wystygnięciu możemy ozdobić pierniczki.

IMG_20151219_205556_

IMG_20151219_205454_

IMG_20151219_205401_

IMG_20151219_205645_