Pierniczki – przepis drugi, dla spóźnialskich

Do Świąt już wcale nie tak dużo czasu nam zostało, więc jeśli ktoś z Was nie zdążył jeszcze zrobić pierniczków, to szanse by te tradycyjne zmiękły są marne. Ale spokojnie, dla spóźnialskich, lub tych którzy już zdażyli zjeść część pierniczków przychodzę z pomocą. Łatwy przepis na piernczki, które można jeść od razu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej ( lub mieszanka 300 g pszennej i 100 g mąki migdałowej)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przyrządzenia:

Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Dzielimy na 5-6 części i wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Nie martwcie się, że ciasto nie jest zbyt zwarte, stężeje pod wpływem niskiej temperatury.

Po upływie 15 minut wyjmujemy kolejne porcje, rozwałkowywujemy  na grubość 5 mm opruszając stolnicę lub blat mąką. Wycinamy foremkami pierniczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 8 minut. I tak postępujemy z kolejnymi porcjami.

Pierniczki z tego przepisu nadają się też na choinkę, ale dobrze zrobić w tych przeznaczonych do powieszenia przed pieczeniem dziurkę grubą słomką. Takie pierniczki możemy zdobić w ten sposób.

aviary_1418300292431

aviary_1418300345519