Piernik Staropolski

Piernik Staropolski to totalna klasyka jeśli chodzi o potrawy wigilijne. Niestety piecze się go coraz rzadziej, nie wiedzieć czemu bo nie jest czasochłonny a praca nad nim jest rozłożona w czasie. I jest jego wielki plus. Na 5 dni przed Wigilią piekę go co roku, przekładam boskimi powidłami śliwkowymi, które robię jesienią właśnie na tą okazję i tak naprawdę na dużo przed Świętami mam pyszne ciasto, które na Wigilie będzie idealnie mokre. Odkąd zaczęłam je robić zakochałam się i robię już co rok.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 400 ml miodu ( u mnie wielokwiatowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 40 g przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:

Masło, cukier i miód rozpuszczamy. Studzimy. Dodajemy mąkę z sodą, mleko, jajka, przyprawę do piernika i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki lub piwniczki i pieczemy dopiero 5 dni przed Świętami. Piernik powinien leżeć choć 3-4 tygodnie. Najlepiej 6 tygodni.

Po upływie tego czasu ciasto tężeje i bez problemu można je rozwałkować. Z podanych proporcji wychodzą trzy blaty 40 na 25 cm. Formy wykładamy papierem do pieczenia i smarjemy masłem, pruszymy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Wałkujemy na grubość 0,5 cm. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 17 minut. Po wystudzeniu przekładamy powidłami śliwkowymi i starannie owijamy w folię aluminiową. Przed podaniem ozdabiamy polewą czekoladową. Tak duże ciasto można podzielić na trzy mniejsze, bardziej podłużne o długości 25 i szerokości 13 cm z hakiem. Jak kto woli .

img_20161223_010525_

img_20161223_010444_

 

 

 

  • Tez zaluje, ze piernik odchodzi troche do lamusa. Ale dzieki takim blogom jak Twoj mozna powstrzymac i odwrocic ta tendencje :).

    • Dziękuję Było Pyszne

      Do tego tez właśnie dążę dlatego zapraszam częściej 😉

  • Anonim

    Zmotywowałaś mnie i właśnie zarobiłam ciasto 🙂 Mam jedno pytanie – czy ma jakieś znaczenie to, jak szczelnie będzie przykryte ? :p

    • Ja przykryłam swoje folią aluminiową, naszczelniej jak potrafiłam, ale też bez przesady – dałam podwójna warstwę <3 moje ciasto dojrzewa już tydzień 😀