Pierogi z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Pierogi – niby banał, niby nic takiego, ale jak by spytać każdego z osobna, czy lubi – większość potwierdzi. Zazwyczaj jemy ruskie, z truskawkami i innymi owocami, z kapusta i grzybami. A ja postanowiłam nie marnować mięsa z rosołu i zrobiłam pierogi z farszem z kurczaczka z dodatkiem suszonych pomidorów. I wyszły mega. Oczywiście nie można przesadzić z ilością suszonych pomidorów, chyba, że ktoś bardzo bardzo lubi. Doprawcie je do smaku ulubionymi przyprawami- ja nie przesadzałam- dodałam sól, pieprz, podduszoną cebulkę. I już ! ALE DO RZECZY – SEKRETEM WSZYSTKICH MOICH PIEROGÓW JEST … ciasto! Robię je zawsze w jeden sposób i nieskromnie powiem, że zawsze wychodzi mega. Niezbyt lepiące, ale też nie na tyle suche, by były problemy ze sklejeniem pierogów.

Składniki:

Na ciasto:

 

  • 400 g mąki
  • 200 ml gorącej wody ( u mnie 150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
  • łyżka masła
  • jedno żółtko
  • szczypta soli

Na farsz:

  • mięso z rosołu – u mnie 3 nóżki z kurczaka, 3 pałki
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej z suszonych pomidorów

 

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkiego masła, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącej wody i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).

Cebulkę kroimy w drobna kostkę, smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Pomidory kroimy w kosteczkę. Do blendera wrzucamy obrane mięso, podsmażoną cebulkę, pomidory suszone, sól, pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt suchy i rozlatuje się możecie dodać łyżkę oleju z suszonych pomidorów.

Teraz bierzemy jeden kółeczkowy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką farsz. Zlepiamy ranty ciasta – możecie tak jak u mnie zawijać cisto kawałek obok kawałka – powstanie śliczny warkocz.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pamiętajcie aby nie wrzucić zbyt dużo pierogów na raz, bo będą się Wam rozlatywały. Pierogi odcedzamy. Odcedzone pierogi są gotowe do jedzenia, choć możecie je okrasić cebulką.

img_20161015_202518_

img_20161015_202616_

img_20161015_202317_

img_20161015_202434_

img_20161015_202230_

 

  • AniaGotuje

    Ładne i ślicznie zawinięte 🙂

  • abakercja

    za pierogami szczególnie nie przepadam, ale suszone pomidory są super.

  • Arkadiusz

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
    sage

  • Ewa

    Uwielbiam pierogi z każdym nadzieniem, chętnie spróbowałabym tego przepisu 😃

  • healthystyle

    Przyznam szczerze, że jeszcze nie jadłam pierogów z takim farszem, a że lubię wszystko co ma dodatek pomidorów (nawet suszonych) to chętnie wypróbuję Twój przepis następnym razem kiedy najdzie mnie ochota na pierogi 🙂

    • ja kocam pierogi i bardzo je lubię z mięsnym farszem! Chyba najmniej przepadam za ruskimi haha 🙂 ale tak! poskie i zagraniczne pierożki wszystkie moje 😀

  • Joanna Antonik

    Pięknie zawijasz pierogi! Przepis brzmi super, wypróbuję w najbliższym czasie:) Cały blog bardzo mi się podoba, cieszę się, że do Ciebie trafiłam, na pewno będę wracać!

  • Marta – Podróże od kuchni

    Pierogi wyglądają przepysznie!!! ….aż zgłodniałam!!!

  • Angelika

    uwielbiam pierogi, ale takich z suszonymi pomidorami jeszcze nigdy nie jadłam