Pierogi z dynią, chorizo z sosem chimichuri

Pomysł na pierogi z dynią, chorizo z sosem chimichurri powstał dość szybko, ale nie pomysł na dodatek w postaci sosu podrzuciła mi moja koleżanka, której zresztą pragnę serdecznie za to podziękować.  Nie bez powodu. Daniem tym wywalczyłam sobie miejsce w finale Kulinarnych Rozgrywek Blogerów, gdzie oceniało mnie profesjonalne jury w składzie: Ewa Wagner – redaktor naczelna magazynu Kuchnia, Michał Bryś – szef kuchni, Jan Kuroń – szef kuchni. Ostatecznie zajęłam drugie miejsce, z którego bardzo się cieszę, choć oczywiście był niedosyt.

Ale może koniec o konkursie. Czas o smaku. Pierogi – petarda. Można je zrobić w 45-50 minut więc nie martwcie się, że stracicie na nie pół dnia. A smak zabójczy.

IMG_20151208_223147_

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 ml gorącej wody ( u mnie 150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
  • łyżka masła
  • jedno żółtko
  • szczypta soli
  • 40 dkg dyni (u mnie hokaido)
  • chorizo (ilość wg uznania)
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przepis na sos chimichurri znajdziecie tutaj.

Sposób przyrządzenia:

Dynię kroimy na kawałki około 5cmx5cm, usuwamy pestki, pozbywamy się skórki. Wstawiamy opruszone solą na 20 minut do piekarnika na 190 stopni. Po upieczeniu studzimy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkiego masła, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącej wody i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).

Dynię trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz podsmażone, wcześniej pokrojone w kosteczką chorizo. Mieszamy.

Teraz bierzemy jeden kółeczkowy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką farsz dyniowy. Zlepiamy ranty ciasta.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pamiętajcie aby nie wrzucić zbyt dużo pierogów na raz, bo będą się Wam rozlatywały. Pierogi odcedzamy. Odcedzone pierogi układamy i polewamy sosem chimichurri.

IMG_20151208_223034_

IMG_20151208_222918_

IMG_20151208_223248_