Pietruszkowy kuskus #LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH

Pietruszkowy kuskus to pyszna forma podania tych ziaren z pszenicy twardej. Robi się to danie  niezwykle szybko , więc jeśli chcecie przywołać wiosnę, działajcie! A przy okazji chciałabym Wam powiedzieć, ze zdjęcie tego dania, jako ostatnie, trzecie, bierze udział w Konkursie Fotograficznym Panasonic Polska! Zdjęcie było robione aparatem Panasonic Lumix. Mały, ale wariat – jak najbardziej do polecenia.
Teraz pozostaje mi tylko czekać na wyniki konkursu, w którym tak cieszę się, że mogłam wziąć udział, tym bardziej, że jest to sprawa międzynarodowa. O nagrodę zmierzą się przedstawiciele Polski, Węgier, Rumunii i Czech.Nagrodą są warsztaty z finalistką Master Chefa, Samar Khanafer, która prowadzi bloga Samar o jedzeniu.

A teraz wracajmy do sedna sprawy czyli przepisu na bajeczny kuskus !

Składniki:

  • 100 g kukusu
  • spory pęczek natki pietruszki
  • dobra oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gorąca woda

Sposób przyrządzenia:

Osoloną, gorącą wodą zalewamy kuskus. Przykrywamy i czekamy, aż wsiąknie całą wodę. Listki pietruszki wrzucamy do blendera, dodajemy 1/4 szklanki oliwy, pieprz, sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wchłonie całość wody mieszamy go z pesto pietruszkowym. Wyjdzie nam kuskus o niepowtarzalnym smaku i aromacie! Możecie do smaku posypać go czarnuszką! Podawajcie z mięskiem lub bez, dla przykładu z ziarnami granatu. Wygląda i smakuje obłędnie !

#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH

  • Alicja Kiersznowska

    No i tak sobie tu przeglądam te zdjęcia i naprawdę nie dziwię się, że wygrałaś. Wyglądają jeszcze lepiej niz na facebooku. Gratuluję!