Pikle z curry – ogórki kanapkowe

Uwielbiam robić przetwory i choć zazwyczaj ciężko się do tego zebrać, to z takich zbierań powstają pyszne rzeczy! Niedawno zrobiłam pikle z ogórków gruntowych. Polecam Wam, bo na jesienno – zimowe dni  Pikle z curry będą jak znalazł do kanapki czy domowych hamburgerów. Po otworzeniu słoiczka i zamknięciu oczu w środku zimy można się myślami przenieść do upalnych dni.

1441571737482

Składniki:

  • 3 kg ogórków jednakowej długości
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru

Wszystkie składniki oprócz gorczycy, pieprzu i ziela mieszamy w garnku i gotujemy. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 2 mm plasterki. Słoiki myjemy, dokładnie wyparzamy, wycieramy do suchości. Do słoików wrzucamy po łyżeczce gorczycy, parę ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela, następnie ciasno upychamy pokrojone w plastry ogórki, najlepiej wkładając wszystkie plasterki jednego ogórka razem. Zalewamy gorącą zalewą. Słoiki mocno zakręcamy, przekręcamy do góry nogami.

Jeśli macie ochotę zapasteryzować ogórki robimy to przez 7 minut. Jeśli nie odwrócone ogórki chowamy w jakieś ciepłe miejsce bo powoli stygły, na przykład koc. Tam trzymamy je do całkowitego schłodzenia słoików.

1441571667712