Pizza Margherita (najlepsze ciasto)

Kochani ponieważ 9.02 jest uznawany za Międzynarodowy Dzień Pizzy nie mogłam oprzeć się pokusie. Co więcej niebawem Walentynki – i tak w mojej małej kuchence powstała pizza margherita w kształcie serca. Polecam mój sprawdzony przepis na ciasto. Smacznego!

1423498653051

 

Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru

Na pizzę:

  • sos pomidorowy – domowej roboty lub pomidory w puszce
  • kulka mozzarelli
  • listki bazylii
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przyrządzenia:

Kruszymy drożdże i wrzucamy do miski. Dodajemy cukier. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól, oliwę z olwiek. Dokładnie wyrabiamy pozwalając ciastu napowietrzyć się. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Jeśli nazbyt się lepi należy dodać odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozwałowywujemy ciasto na stolnicy obsypując ją wcześniej małą ilością mąki i przy pomocy wałka przenosimy na blaszkę.

Jeśli chodzi o sos pomidorowy to można użyć domowego sosu pomidoroego lub też domowego ketchupu. Jeśli takowych nie posiadamy wystarczą pomidory w puszce, które blendujemy, dodajemy do nich szczyptę cukru, soli, pieprzu, oregano/ bazylię, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto. Sosu nie może być za dużo. Następnie kładziemy mozzarellę (którą najlepiej rozdzielać ręcznie a nie kroić w plasterki). Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części i układamy na pizzy.  Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 230 stopniach. Smacznego!

1423498798553

1423498734458

1423498694311

1423498621670

1423498755432