Pizza prosciutto

Jeśli chodzi o temat pizzy, to lubię prostotę. Mało składników a dobrej jakości. Zazwyczaj zamiast sera żółtego używam mozzarelli. Lubię pizzę na cienkim cieście. Dlatego dziś proponuję Wam klasyk- Pizza prosciutto . Wykorzystałam do jej zrobienia Prosciutto di Parma czyli szynki parmeńskiej, którą bardzo lubię. 

Najważniejszą sprawą przy robieniu pizzy jest niewątpliwie ciasto. Mam swój sprawdzony przepis, który można by było zarzucić mało profesjonalny jest, bo nie na mące do pizzy, ale zwykłej pszennej. Mam te inny przepis na ten z semoliną, ale nie będę oszukiwała. Częściej w domku robię ten ze zwykłej mąki. Ciasto wychodzi dość cienkie (choć to oczywiście zależy też od tego jak dobrze rozwałkujecie ciasto.

Druga sprawa przy pizzy to sos. Sos pomidorowy. Nie ketchup, nie koncentrat pomidorowy. Nie, nie, nie. Najbardziej kocham ten robiony od podstaw samemu. Z polnych pomidorów z dodatkiem ziół i czosnku, lekko zakropiony octem. Zamykam go latem z słoiczkach, ale ile by go nie zrobić zawsze kończy się w zastraszającym tempie. Ale koniec gadania. Weźmy się za przepis.

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatki

  • 2 kulki mozzarelli
  • listki bazylii
  • szynka parmeńska

Sos pomidorowy „na szybko”

  • 4-5 dojrzałych pomidorów (lub puszka pomidorów)
  • pół ząbku czosnku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • oregano/bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kruszymy drożdże i wrzucamy do miski. Dodajemy cukier. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól, oliwę z olwiek. Dokładnie wyrabiamy pozwalając ciastu napowietrzyć się. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Jeśli nazbyt się lepi należy dodać odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy obsypując ją wcześniej małą ilością mąki i przy pomocy wałka przenosimy na blaszkę (można wysmarować ją odrobiną oliwy).

Jeśli chodzi o sos pomidorowy to można użyć domowego sosu pomidorowego lub też domowego ketchupu. Jeśli takowych nie posiadamy wystarczą pomidory w puszce, które blendujemy,przelewamy do garnuszka, na małym ogniu gotujemy, dodajemy do nich szczyptę cukru, soli, pieprzu, oregano/ bazylię, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Studzimy. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto. Sosu nie może być za dużo. Następnie kładziemy mozzarellę (którą najlepiej rozdzielać ręcznie a nie kroić w plasterki). Na nią nakładamy plastry szynki parmeńskiej.  Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 230 stopniach. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypujemy ją bazylią.

Pizza prosciutto gotowa !

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset