Placki owsiane z kaki

Bardzo lubię takie śniadania na ciepło ! A jeśli jeszcze robią się szybciutko, to tym bardziej. Często dodaję do nich owoce jakie akurat mam pod ręka. Akurat miałam kaki, totalnie słodkie, pyszne. I dodałam je do mojej papki na placki. Całość polałam ekologicznym syropem klonowym i… niech żyje cudny początek dnia. Placki o dziwo smakują nawet takim niejadkom zdrowego jedzenia jak mojemu P.  Jak słyszy, że coś jest zdrowe, z góry mu nie smakuje. Tym razem było inaczej! Łapcie przepis na szybkie Placki owsiane z kaki! I koniecznie dajcie znać jak Wam smakują, bo my jesteśmy nimi zachwyceni!

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • pół owocu kaki
  • 1 duże jajko (lub dwa małe)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżeczka miodu
  • olej kokosowy do smażenia
  • syrop klonowy

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane blendujemy. Dodajemy do nich jajko, miód, szczyptę cynamonu, wiórki. Mieszamy. Kaki obieramy i kroimy w nie za grubą kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placki po minucie z każdej strony nakładając po solidnej łyżce masy. Podajemy z syropem klonowym  świeżymi owocami.

P.S. Kiedyś już miałam dla Was podobny przepis, tylko placuszki były bananowo -migdałowo-owsiane. Tak samo proste. Przepis tutaj. Pamiętajcie, że możecie dodawać do placuszków różnych owoców, oraz mieszać różne rodzaje mąk.