Placuszki owsiane

spieszę z przepisem na cudne śniadanie, drugie śniadanie, deser! W domu, na wynos, w szkole czy w pracy! Dodatki do placuszków owsianych  ogranicza tylko Wasza wyobraźnia a ja podaje Wam bazowe składniki ! Placuszki owsiane możecie podawać z jogurtem naturalnym, syropem klonowym czy owocami. Jako dodatki fajnie sprawdzi się dżem, orzechy, pulpa kokosowa. Smakują cudnie.

 

Składniki:

  •  5 łyżek mąki owsianej (wystarczy, że zmielicie płatki owsiane nie trzeba kupować gotowej mąki)
  •  1 dojrzały banan duży lub dwa małe
  • 2jajka (moim zdaniem są smaczniejsze z jajkiem ale można pominąć ten składnik – wtedy użyjcie koniecznie dwóch bananów )
  • łyżka syropu klonowego (jeśli lubicie opcje słodsza – ja na tym etapie nie dodaje cukru bo wole go ewentualnie w dodatkach a słodycz mam z banana)
  • olej kokosowy
  • opcjonalnie: cynamon, wiórki kokosowe

Sposób przyrządzenia:

  • Banana rozdrabniamy widelcem (można blenderem) dodajemy mąki, jajek- mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Teraz można dodać to na co macie ochotę : cynamon, wiórki kokosowe, syrop klonowy i zamieszać.
  • Masa Jest dość gęsta.
  • Smażymy placki nakładając ciasto na rozgrzaną patelnię na oleju kokosowym około 1-1,5 minuty z każdej strony