Policzki wieprzowe z rozmarynowymi marchewkami

Większość z nas bardzo często do tematu podrobów podchodzi nieufnie. Niepotrzebnie. Będąc małą dziewczynkąpamiętam jak dziś obiad u mamy i babci, na którym królowały kurczęce serca i żołądki podawane najczęściej z paciajkowatą kaszą. Wcale nie są to złe wspomnienia. Do tej pory pamiętam zapach i smak tego sosu. To wcale nie było takie złe. Wiem, że policzki już z samej nazwy są dla niektórych nie do przejścia, ale spróbujcie. Mięso rozpływa się w ustach. Jest cudne. Policzki wieprzowe z rozmarynowymi marchewkami – to może być hit!

IMG_20151111_224247_

Składniki:

  • 6 sztuk policzków wieprzowych
  • 4- 5 małych marchewek
  • masło
  • rozmaryn najlepiej świeży
  • 2 szalotki
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • woda
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia:

Policzki myjemy, usuwamy z nich błonki. Na patelni, na oleju rzepakowym obsmażamy z każdej strony mięso, które uprzednio solimy i pieprzymy. Wyciągamy je na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę.

Do garnka z grubym dnem wrzucamy mięso cebulkę, łyżkę masła i jeszcze chwilkę wszystko razem podsmażamy. Wlewamy wina i na dość dużym ogniu redukujemy je o połowę objętości. Solimy, pieprzymy, dolewamy gorącej wody i dusimy pod przykryciem około 1 h, aż mięso będzie mięciutkie.

Marchewki obieramy, myjemy kroimy na pół wzdłuż. Ja akurat użyłam mini marchewek dlatego ich przygotowanie zajęło mi zaledwie 2 -3 minuty na patelni- podsmażyłam je na maśle i dodałam rozmarynu świeżego. Przy większych najlepiej upiec je  w 180 stopniach przez 15 minut w piekarniku polane masłem i posypane gałązkami rozmarynu.

Sos policzków cudownie gęstnieje więc jego również możecie wykorzystać.

IMG_20151111_224318_

IMG_20151111_224151_

IMG_20151111_224039_