Pomidorowa zupa z soczewicą

To jest pyszna zupa, która powstała z resztki pomidorówki z poprzedniego dnia. Pomidorówkę robiłam na szponderku wołowym tylko i wyłącznie. Najpierw rosół, potem pomidorowa zupa a na koniec to cudo z zieloną soczewicą i pieczoną papryką. Pomidorowa zupa z soczewicą swój świetny smak zawdzięcza głębokiemu bulionowi warzywno mięsnemu, papryce wędzonej (w proszku) i papryce pieczonej w piekarniku, obranej ze skórki. Jedliśmy tą zupę, aż nam się uszy trzęsły! Na pewno wrócimy do niej nie raz. Jest świetna w deszczowe i chłodniejsze dni. Bardzo sycąca i pożywna.

Składniki:

  • 3 solidne kawałki szpondra wołowego
  • warzywa na bulion: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, pół selera, kilka gałązek natki pietruszki,
  • 2 puszki pomidorów pellati lub 8 pomidorów typu malinowe/bawole serce
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 3 papryki (u mnie dwie żółte 1 czerwona)
  • 1 cebula ze szczypiorkiem (dymka)
  • słodka papryka sypka
  • wędzona papryka  słodka sypka
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Szponder zalewamy zimną wodą, gotujemy do momentu wrzenia i zebrania się szumowin. Mięso myjemy, znów zalewamy znów zimną wodą  (4 litry). Warzywa na bulion obieramy, wrzucamy do zupy ( cebulę jeśli macie możliwość najlepiej upalić nad ogniem). Solimy, pieprzymy. Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia, jedynie do pojedynczych bąbelków przez 1,5 h. Następnie pomidory blendujemy (jeśli używacie świeżych pomidorów obieramy je ze skórki) . Zmiksowane pomidory wrzucamy do zupy, dodajemy szczypty cukru, słodkiej papryki w proszku. Gotujemy 0,5 h na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia). W tym czasie obieramy paprykę, kroimy na ćwiartki, solimy, smarujemy oliwą z oliwek i wstawiamy na 30 minut do piekarnika na pół godziny na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu papryki obieramy ją ze skórki, kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy do zupy. Następnie wrzucamy soczewicę, pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku, gotujemy przez następne 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy podduszoną na maśle cebulkę z dymką i dodajemy do zupy.

Pomidorowa zupa z soczewicą jest bardzo sycąca! Jeśli pod koniec gotowania możecie dodać soli, pieprzu do smaku.

2016-07-10_17.35.12

 

 

  • KaNAPKA

    Ostatnio jadłam coś podobnego w wegetariańskiej knajpie i się zastanawiałam nad tym jak sobie to przegotować 🙂 Polecam Ci kaszotto Kcalmara <3