Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy jest dobry na wszystko- do sosów używanych do makaronów, jako baza do sosu do pizzy, do pysznej zupy pomidorowej, jako sok. Co roku czekam na końcówkę sierpnia, początek września i kupuję pomidory polne. Do ketchupu używam tylko polnych podłużnych, a do przecieru różnie. Zależy co mi się na targu trafi. Podłuże pomidorki polne mają większa ilość miąższu, więc są lepsze, nie będziecie musieli tyle redukować przecieru co przy okrągłych. Jeszcze rok temu robienie przecieru pomidorowego zajmowało mi bardzo dużo czasu, ale w tym roku dzięki teściowej dorobiłam się super ręcznej maszynki- nie musze już obierać pomidorów, myję je tylko i kroję je na 4 części. Maszynka której używam kosztuje raptem 20 złotych, zajmuje mało miejsca i jest idealna do robienia takich przetworów. Szukajcie takich w starych sklepach gospodarstwa domowego. Mają w nich takie cuda, że hej. Wygląda jak taki durszlak z metalowym sitkiem i rączką do kręcenia !

Składniki:

  • 20 kg pomidorów polnych, najlepiej podłużnych
  • 8-10  łyżek cukru (chyba że pomidory są bardzo słodkie)
  • 2 łyżki soli
  • słoiki (około 35-40 sztuk słoików 330 ml)

Sposób przyrządzenia:

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka (u mnie dwa garnki o pojemności około 10-12 litrów ). Gdy napełnimy 1/4 wysokości ugniatamy je lekko i zasypujemy cukrem (po 4 łyżki na garnek). Napełniamy garnek do końca. Wstawiamy na bardzo mały ogień, czekamy aż pomidory puszczą sok, mieszamy drewnianą łyżą, by pomidory na spodzie nie przywarły. Gotujemy około 1h, po tym czasie dodajemy po 1 łyżce soli na garnek. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 30 minut, po tym czasie pomidory powinny już rozmięknąć, skórki powinny pływać osobno. Teraz przecieramy pomidory przy użyciu maszynki. Dzięki niej pozbywamy się skórek, szypułek i pestek. Tak przetarte pomidory wstawiamy jeszcze na mały ogień i redukujemy do pożądanej przez nas konsystencji. Słoiki i pokrywki myjemy, parzymy, suszymy, gorący przecier pomidorowy za pomocą lejka przelewamy do słoików, szybko szczelnie zakręcamy i przewracamy do góry nogami. Ja słoików nie pasteryzuję.

 

img_20160823_222415_

img_20160823_222502_

  • Uwielbiam pomidory <3 a taki domowy przecier to już w ogóle jest pyszny i bardzo pomocny na co dzień w kuchni 🙂