Przepis na najlepszą chałkę

Przepis na najlepszą chałkę ? Lepiej nie mogliście trafić! Pyszna, puszysta i co najpiękniejsze do zrobienia w domu, w brzydką pogodę, gdy nie chce się Wam wychodzić z domu, by zakupić świeże pieczywo! A taka chałka to niebo w gębie. Mam dla Was przepis zupełnie podstawowy. Możecie dodać laski wanilii, cynamonu. Ciężko się powstrzymać żeby nie zjeść jej zanim wystygnie po upieczeniu!  Świetnie smakuje z samym masłem a dodatek kakao z mlekiem to już prawdziwy powrót do dzieciństwa, nie sądzicie? Jeśli przy robieniu chałki będziecie mieli problem z jej zaplataniem, piszcie do mnie śmiało , ewentualnie możecie odtworzyć sobie wszechobecne w internecie filmiki ze składania chałki. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka ciepłego + 2 łyżki mleka
  • 1 jajko + 1 jajko
  • 60 g cukru + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży

Sposób przyrządzenia:

Do ciepłego mleka dodajemy drożdży, 2 łyżki cukru , 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dolewamy rozczynu drożdżowego, cukru, jajka, soli, masła. Wyrabiamy kilka minut, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, która może się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką i czekamy 30 minut aż ciasto wyrośnie. Następnie ponownie wyrabiamy, dzielimy na cztery części z których tworzymy wałeczki. Łączymy je na jednym z końców każdego.

Teraz numerujemy 4 ruloniki od 1 (ten najbardziej po Twojej lewej stronie ) do 4 (ten najbardziej po Twojej prawej stronie).

1 układamy na 3. 4 układamy na drugi (oczywiście ten drugi, który powstał już z przełożenia). 2 z 3 skręcamy ze sobą. I powtarzamy. 1 na 3, 4 na 2. 2 i 3 skręcamy ze sobą.

Po uformowaniu ponownie odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem z dwoma łyżkami mleka.

Pieczemy 20-25 minut w 175 stopniach.

IMG_20151215_195726_

IMG_20151215_200147_

IMG_20151215_195854_

  • Cukry Proste

    Tak zachwalasz, że muszę ją kiedyś zrobić:)

  • Asia

    Przed chwilą upiekłam chałkę z Pani przepisu- wyszła przepyszna:) dziękuję za przepis, pozdrawiam