Pudding z tapioki z wanilią

Pudding z tapioki z wanilią to mój ulubiony deser w wersji mniej kalorycznej. Koniecznie musicie go spróbować z mlekiem kokosowym- smakuje wtedy naprawdę bosko a cały smak podbijają ziarenka prawdziwej wanilii! To taka chwila przyjemności „jak z reklamy” tylko bez chemii i niepotrzebnych udziwnień. Pudding z tapioki to także dobry pomysł na słodki posiłek dla dzieci. Lubię go jeść właśnie zimą!

Składniki:

  • 1/3 szklanki kuleczek tapioki
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru/ miodu (ja dodałam cukru kokosowego)
  • pół laski wanilii

Sposób przyrządzenia:

Mleko gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy cukier/ miód, następnie tapiokę, dodajemy wanilii. Mieszamy. Teraz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, przez taki czas, by białe kuleczki zrobiły się przeźroczyste. Uważamy, by zawartość garnka nie przywarła do jego dna, najlepiej używać do przyrządzenia tego deseru garnka z grubym dnem. Gotujemy około 20 minut. Jeśli po tym czasie zobaczycie, że kuleczki są jeszcze nieprzeźroczyste możecie śmiało dodać jeszcze odrobiny mleka i chwilkę jeszcze gotujcie całość. Gdy zabraknie Wam kokosowego użyjcie krowiego. Najlepiej moim zdaniem pudding smakuje na ciepło !

img_20161206_223357_