Raki w maśle i czosnku

Raki są pyszne! Jedliście kiedyś? Te nasze, Polskie są zagrożone, ale w sklepach mamy importowane! I tak razu pewnego kupiłam sporą ich ilość. Piękne bestie! Raki w maśle i czosnku to przepis dość prosty, wymagający dobrej jakości produktów. Ja kupiłam raki mrożone, ale postanowiłam ich nie gotować, tylko grzecznie poczekałam, aż odtają i od razu hops na patelnię! Nie bójcie się tego produktu i jedzcie śmiało. To super danie na Walentynki ! Może w tym roku przyrządzicie je ukochanej osobie?

Składniki:

  • 1 kg zamrożonych raków ( waga z glazurą)
  • 1 cytryna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Gdy raki się odmrożą rozgrzewamy patelnię (u mnie głębsza), wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy na małym ogniu, by się nie przypalił (przypalony czosnek robi się gorzki).  Wrzucamy raki, solimy, pieprzymy. Smażymy około 4-5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy masła, odrobinę soku z cytryny. Znów smażymy 5 minut mieszając. Podajemy skropione cytryną. Można posypać je natką pietruszki.

A jak je jeść ?

Jedną ręką trzymamy pancerz tuż za głową, drugą ręką trzymamy za odwłok. Następnie łamiemy część odwłoku w dół i pociągamy.  Wyjmujemy mięso z pancerza i z ogona. W szczypcach też znajduje się mięso. Szczypce odłamujemy od odnóża a mięso najlepiej wyciągnąć małym nożykiem lub kuchennymi szczypczykami.

  • Magdalena Poniewierska

    Przepiękne zdjęcia! Raki kuszą mnie od jakiegoś czasu, ale nie miałam pomysłu jak się za nie zabrać. Dzięki za fajną propozycję 😉

  • Dzięki za instrukcję jedzenia 😀 Jeszcze nie próbowałam raków, ale może odważę się 😉 A gdzie kupujesz raki?

    • no jakby nie patrzeć instrukcja jedzenia ich może być kluczowa 😉 ja w makro 🙂 kiedyś widziałam też w almie

  • Agnieszka Korzec

    Podawane z jakimś dodatkiem czy takie same?