Ramen-magiczny rosół

Ramen-magiczny rosół , to japońska zupa przygotowywana z wielkim zaangażowaniem i uczuciem. To taki nasz, polski rosół, w wydaniu azjatyckim. Pełen smaków, zapachów kolorów. Smaki eksplodują! Wyczujecie w nim mnóstwo smaku umami, który wziął się tylko z naturalnych składników a nie ze sztucznego glutaminianu sodu.

Jest bulion- ale nieco inny, niż ten do którego jesteście przyzwyczajeni. Jest makaron- ale alkaliczny. Ale zaraz… może najpierw troszkę historii a potem opowiem Wam jak przygotować tą niesamowitą zupę. Ramen przybył do Japonii z Chin w XIX wieku. Nie od razu zyskał popularność, boom na niego nastąpił dopiero po II wojnie światowej, a w tym momencie jest uznawany za jeden z bardziej znanych posiłków. Najsmutniejsze (albo inaczej : jedyną smutną rzeczą dotyczącą ramenu) jest to, że stał się on pierwowzorem zupek błyskawicznych. W odróżnieniu od większości japońskich zup różni się tym, że zawiera mięso.

Żeby zrobić Ramen-magiczny rosół potrzebne nam jest dashi – wegański bulion pełen smaku. W tym celu potrzebujemy paru składników, które dla nowicjuszy są nie do ogarnięcia. Ale spokojnie. Wszystko po kolei:

  1. Bonito- to płatki suszonej, fermentowanej ryby, które sprawiają, że nasz wywar nabierze głębi smaku
  2. Kombu – wodorosty, w nich zawarty jest naturalny glutaminian sodu, dzięki nim możecie delektować się smakiem umami
  3. Shitake – grzyby, możecie je dostać surowe lub suszone

Wszystkie składniki kupicie w sklepach internetowych orientu lub w sklepach stacjonarnych typu Kuchnie Świata.

Dobrze, a teraz składniki na Ramen – magiczny rosół

Składniki:

  • kawał mięska ( u mnie pierś z kurczaka, ale może być pierś z kaczki, schab)
  • 1/4 szklanki płatków bonito
  • wodorosty kombu- 10-15 cm
  • 5-6 grzybków shitake
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć)
  • opcjonalnie : nori (płaty wodorostów wykorzystywane do sushi)
  • chilli
  • zielenina
  • makaron alkaliczny, ugotowany
  • opcjonalnie: jajka ugotowane na miękko, kiełki, cebulka dymka
  • 3-4 litry wody
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na noc (dzień przed przyrządzaniem ramenu) moczymy w wodzie wodorosty kombu i grzybki shitake.

Mięso obsmażamy na patelni. Kombu i shitake przelewamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy mięso, płatki bonito, chilli – kawałeczek, imbir w całości, cebulę w całości (obraną), pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 3-4 h, aż mięso będzie miękkie. Wtedy odcedzamy bulion, który nam powstał, oczywiście nie wyrzucając mięsa ani grzybów.

Makaron alkaliczny gotujemy (może być też makaron soba). Odcedzamy. Teraz dodatki: u mnie cebulka dymka, pokrojone w plasterki chilli, płat nori, wcześniej ugotowane grzyby shitakem mięso pokrojone w plasterki.

Do miski wkładamy makaron, dodatki i zalewamy esencjonalnym bulionem.

Gotowe.

Oczywiście jeśli chodzi o Ramen-magiczny rosół, to przepisów znajdziecie wiele. Musicie próbować i próbować, by znaleźć ten swój, ukochany, Ramen doskonały. Nie zrażajcie się ilością składników, to zupa warta grzechu, rozgrzewająca i pobudzająca zmysły smaku. Polecam ją Wam serdecznie. W razie pytań piszcie, choć nie jestem mistrzynią Ramenu, postaram się Wam odpowiedzieć na Wasze wątpliwości.

IMG_20160104_213256_

IMG_20160104_213425_

IMG_20151227_213807_