Risotto z chorizo, grzybami i parmezanem

To tak naprawdę risotto, które powstało z potrzeby wyczyszczenia lodówki. Świeżo zebrane grzyby w większości zamarynowane, zostawiłam tylko garstkę podgrzybków na obiad, do tego chorizo, które prosiło się, żeby to właśnie je wybrać z lodówki. I stary, dobry kumpel- parmezan. On do risotto jak znalazł. Potem już tylko bulion (który nota bene tez został z dnia wcześniejszego) , ryż i nieprzyzwoita ilość masła. I kolejne danie gotowe!

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • litr bulionu (u mnie rosół doprawiony szafranem- szczyptą)
  • 1 spora cebula
  • sól, pieprz
  • garstka grzybów
  • 3 łyżki masła
  • 100 g chorizo

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę, dusimy na solidnej łyżce masła, aż delikatnie nam się zeszkli. Dodajemy grzybów, dusimy 2-3 minuty na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Chorizo kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię. Dusimy 2 minuty. Dodajemy surowego ryżu, mieszamy minutę, następnie dodajemy po pół szklanki bulionu. Cały czas mieszamy. Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż/ wyparuje, dodajemy kolejną porcję. I tak aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji ryżu. Na zewnątrz powinien być miękki, w środku al dente. Gdy konsystencja jest odpowiednia na sam koniec dodajemy 1- 2 łyżki masła, całość mieszamy.Podajemy z parmezanem.

img_20161015_212259_

img_20161015_212028_

 

 

  • Anita

    mmmm palce lizac! uwielbiam chorizo!

  • Angelika – a dreamer’s life

    Risotto moglabym jesc codziennie, a z takimi dodatkami to juz w ogole! Moj maz uwielbia chorizo wiec przepis zapisuje i przy najblizszej okazji zaskocze go tym daniem 🙂

  • Rytmy Natury

    Całkiem fajnie wygląda i smakuje pewnie też 🙂 Ja tam lubię wszystko co zawiera grzyby…;)

  • Taste life up

    Kiedyś oglądałam program kulinarny w którym szefowie kuchni opowiadali, że risotto to bardzo trudne danie. Właściwie mówi ono wiele o kucharzu- wiesz- odpowiednia kremować, ryż al dente itd… Twój przepis z taką kombinacją smaków nie może się nie udać ;). Przyznam, że moim złotym standardem jest risotto z borowikami i parmezanem, ale dodatek chorizo mógłby wzbogacić danie. Chętnie wypróbuje. Dzięki za inspiracje!

    • tez kiedys słyszłam że risotto jest bardzo trudne, nie wiem wydaje mi sie ze nie, może to kwestia tego że je robie bardzo czesto- poczatki nie były zawsze super, ale kto nie probuje temu nie wychodzi 😉

  • piegusek

    dobry pomysł na danie z resztek lodówkowych 🙂

  • JOKOeat

    Za chorizo jakoś nie przepadam, ale grzyby za to w każdej ilości <3 No i dziękuję Ci za rosół z szafranem, następnym razem też do swojego dodam szczyptę:) danie prezentuje się genialnie!

  • Gosia

    Aż ślinka cieknie na sam widok! 😀