Risotto z groszkiem cukrowym

Tęskno mi strasznie do tych wszystkich zielonych warzyw i owoców. Dziś robiłam porządek na komputerze ze zdjęciami blogowymi i okazało się, że mam dla Was zaległy wpis – zielony i wiosenno- letni. Risotto z groszkiem cukrowym. O jak ja kocham jego smak. To jest smak dzieciństwa, jak mając zaledwie kilka lat stałam przy grządkach groszkowych podpartych pięknie i prosto z krzaka zrywałam strąki, by nawet nie móc donieść ich do babci, bo zostawały zjedzone w mig. Było pięknie. Teraz niestety nie mam na działce groszku cukrowego, ale na bank jest to rzecz do tych do zrealizowania w przyszłości.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 350 g ryżu arborio
  • kieliszek białego wina
  • bulion 3-4 szklanki (u mnie z rosołu)
  • 200 gram piersi z kurczaka
  • 2- 3 szalotki
  • 2 garści groszku cukrowego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • opcjonalnie gałązki tymianku

Sposób przyrządzenia:

Szalotkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni, na maśle, soląc i pieprząc. Nie rumienimy, doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dusimy 2-3 minuty.

Dodajemy ryżu. 1-2 minuty smażymy ryż ciągle mieszając.

Następnie zalewamy kieliszkiem białego wina. Mieszamy aż do odparowania alkoholu.

Po tym czasie wlewamy po pół – 3/4 szklanki bulionu i cały czas mieszamy, aż do odparowania bulionu i wchłonięcia go przez ryż. Czynność powtarzamy, aż do osiągnięcia aksamitnej konsystencji ryżu. Ryż w środku powinien być al dente, na zewnątrz ziarenka powinny miło i aksamitnie łączyć się ze sobą.

Na sam koniec wrzucamy groszek cukrowy- moje być w strąkach, może być w całości, mieszamy całość i trzymamy na małym ogniu 2-3 minuty często mieszając. Można posolić do smaku.

Dekorujemy opcjonalnie liśćmi tymianku i nasze Risotto z groszkiem cukrowym gotowe!

 

 

 

  • Weronika

    Jestem ogromną fanką risotto – naprawdę, mogłabym je jeść w kółko, ale jak wiadomo – szybko się takie rzeczy nudzą, więc warto je urozmaicić. Dlatego cieszę się, że trafiłam na ten przepis, nie mogę się doczekać wypróbowania.

    • Bardzo się cieszę, że przepis Ci podpasował 🙂 Ja właśnie dziś jestem po risotto z szfranem i krewetkami 🙂 uwielbiam tak jak Ty 🙂