Roladki z indyka z pesto i mozzarellą

Roladki z indyka z pesto i mozzarellą –  przypadkowe drugie danie, które nas zachwyciło i prawdopodobnie wejdzie w nasz stały repertuar. Wiecie – na obiad miały być zwykłe sznycle, ale od jakiegoś czasu postanowiłam sobie czyścić lodówkę i marnować mniej jedzenia – miałam otwarte pesto. Mozzarella była … i tak wyszło ! Ja podałam roladki z kasza bulgur.  Wy możecie z czym zapragniecie

Składniki:

  • 400 g kotletów z piersi z indyka (4 sztuki)
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 90 g czerwonego pesto (około – to zależy od wielkości Waszych filetów)
  • pieprz mielony
  • kulka mozzarelli

Sposób przyrządzenia:

Filety z indyka rozbijamy. Na patelni dusimy delikatnie pesto, cebulkę pokrojoną w drobne piórka, poszatkowany czosnek. Studzimy. Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdy kawałek mięsa nakładamy ostudzoną masę, rozprowadzamy po całości, kładziemy po dwa plasterki sera. Zawijamy jak zrazy. Dla stabilności można podczepić sobie końcówki wykałaczkami. Każda roladkę pieprzymy z każdej strony. Patelni nie myjemy – w pesto jest sporo tłuszczu , dolewamy dwie łyżki sosu sojowego – smażymy nasze roladki jakieś 5 minut obracając z każdej strony.