Sałatka z jarmużem i karczochami

Ostatnio pokazywałam Wam jak obierać karczochy, więc czas iść o krok dalej ! Mam dla was super przepis na sałatkę, którą możecie przyrządzić dość szybko i jeść na zimno lub ciepło. Karczochy fajnie smakują razem z jarmużem podkręcone odrobiną czosnku i orzeszkami. Koniecznie wypróbujcie przepis na sałatkę z jarmużem i karczochami bo jest warta zachodu. Jeśli tylko traficie na karczochy kupcie śmiało parę kwiatów i biegnijcie do kuchni! 

Składniki:

  • 2-3 karczochy
  • 2-3 duże garście jarmużu
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • orzeszki nerkowca
  • sól morska
  • pieprz
  • pół cytryny
  • łyżka kaparów (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:

Karczochy obieramy według tego przepisu. Pomijamy tylko ostatni punkt jakim jest włożenie ich do wody z cytryną. Po prostu skrapiamy je sokiem z cytryny  po uprzednim pokrojeniu w dość cienkie plasterki (kroimy wzdłuż kwiatostanu).  Solimy, pieprzymy. Czosnek kroimy w kosteczkę.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucamy karczochy i kapary. Podsmażamy około 2- 3 minut mieszając co jakiś czas. Dodajemy czosnku oraz jarmuż postrzępiony na drobniejsze kawałki. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy orzechy.

Jesli macie jakiekolwiek pytania do przepisu lub wątpliwości co do sposobu obierania karczochów piszcie w komentarzach, chętnie pomogę!

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset