Sałatka z batatem #LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH

Uwielbiam bataty. A w połączeniu z kuminem- to już dam się pokroić. Zresztą w ogóle jestem kuminowa dziewczyna i przemycam wam ten kumin gdzie tylko mogę! A dziś w związku z tym powstała Sałatka z batatem w akompaniamencie rukoli, orzechów pekan, oliwek i oleju argonowego. Niebiańskie smaki. To drugi wpis, na którym widzicie tylko jedno zdjęcie. Wyjątkowo. dzieje się tak za sprawą pięknego zaproszenia do konkursu jakie miałam zaszczyt dostać! Jest to Konkurs Fotograficzny Panasonic Polska​ –  międzynarodowy-  biorą w nim udział następujące kraje: Polska, Czechy, Rumunia i Węgry ! Moim zadaniem jest publikacja 3 konkursowych zdjęć kulinarnych zrobionych aparatem Panasonic Lumix . Oto 2 z 3 jakie mam umieścić !

Tymczasem łapcie przepis na naprawdę boską sałatkę pachnącą kuminem !

Składniki:

  • 2 garści umytej i osuszonej rukoli
  • garść orzechów pekan
  • 1 batat średniej wielkości
  • czarne oliwki – około 10 sztuk, pokrojone w plasterki
  • 2-3 łyżki oleju arganowego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • opcjonalnie : płatki chabrów (do kupienia w sklepie ekologicznym lub uzbierania latem na łące i ususzenia)

Sposób przyrządzenia: 

Batata obieramy, kroimy w miarę równe i cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy batatów, sól, pieprz, kuminu (nie żałujcie sobie). Smażymy całość około 4 minut mieszając. na suchej patelni prażymy orzechy pekan. Studzimy. Rukolę polewamy 3 łyżkami oleju arganowego, mieszamy dokładnie. Dodajemy do niej resztę składników: usmażone bataty, oliwki, orzechy, płatki chabrów. Mieszamy całość. Możemy w razie potrzeby doprawić do smaku, dodać łyżkę oleju arganowego. Gotowe! na wierzch możecie posypać płatkami kwiatów ! Będzie pięknie i pysznie!

#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH