Sałatka z gotowanych buraków

Po pierwsze kocham buraki. Po drugie tak mi żal, kiedy wywala się z zupy te cudeńka. i tak pomyslałam, że przecież pokroję je w kosteczkę i dodam do nich co tam mam. I wyszło cudo. Lekko ostre (sypnęłam pieprzu), buraczkowe,  z nutką kwaskowatości i słodkości! Idealnie. Przepis jest szybki i prosty, nie sprawi Wam problemu a Sałatka z gotowanych buraków będzie idealna na obiad.

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych buraków
  • pół cebulki
  • 2-3 ogórki
  • 1 słodkie jabłko
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Buraki, ogórki, obrane jabłko (z usuniętym gniazdem nasiennym)  kroimy w kosteczkę- moja miała 4-6 mm. Cebulkę bardzo drobno kroimy. Mieszamy te cztery składniki, dodajemy soli, pieprzu i majonezu. Mieszamy całość. Warto poczekać choć pół godziny, by sałatka się przegryzła.

Na drugi dzień jest jeszcze bardziej wyśmienita. Jeśli nie macie jabłka możecie ten składnik ominąć (dla mnie to trochę tak jak spór czy do sałatki warzywnej wkrajać jabłko czy nie), więc jak wolicie.