Sałatka z komosą

Jeśli ktoś uważa, że połączenie komosy i batatów to złe połączenie to jest w błędzie. Sałatka z komosą to ultra szybki sposób na pożywny obiad czy drugie śniadanie. Nieco pikanterii dodają ostre papryczki. Całość przygotujecie naprawdę szybko, a ilość (mała ilość) składników miło Was zaskoczy. Dwa podstawowe składniki reszta to tak naprawdę przyprawy, które sprawiają, że komosa z batatami łączą się ze sobą idealnie. Najważniejsza jest tu myślę obróbka batata. Podsmażyłam go na oleju z awokado (możecie użyć też oleju kokosowego). Surowe bataty.  Nie gotowane. Dzięki temu mają naprawdę idealną i nie rozgotowaną konsystencję.

Oczywiście możecie potraktować sałatkę jako przekąskę, ale musicie wiedzieć, że jest bardzo sycąca. Ja potraktowałam ją jako obiad i naprawdę pojadłam. Jeśli nie wyobrażacie sobie bezmięsnego obiadu proponuję usmażyć sobie do tej sałatki pierś z kaczki! będzie idealnie pasować !

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat
  • pół szklanki ziaren nieugotowanej komosy
  • 2 łyżki oleju z awokado / oleju kokosowego
  • 2 małe szalotki
  • sól
  • pieprz
  • świeża szałwia
  • 1/3 papryczki chilli

Sposób przyrządzenia:

Komosę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (na pół szklanki komosy 1 szklanka wody). Bataty kroimy w średnią kostkę. Szalotkę w drobną kosteczkę. Cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy szałwię, papryczkę pokrojoną w plasterki. Wrzucamy kostki batata. Smażymy około 3-4 minuty z każdej strony.  Dodajemy komosę. Mieszamy. Solimy, pieprzymy. Podsmażamy jeszcze minutę.