Sałatka z soczewicy i nowalijek ( młoda marchewka, szparagi, groszek cukrowy, liście młodego buraka, cebula dymka)

Uwielbiam takie szybkie i efektowne dania. Do tego dzięki soczewicy, sycące. Sałatka z soczewicy i nowalijek jest pyszna. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut, a smak jest obłędny. Jeśli jesteście zwolennikami mięsa nic nie stoi na przeszkodzie, by do tego dania dołożyć na przykład steka.

1431979422786

Składniki (2-3 osoby):

  • puszka zielonej soczewicy
  • 3-4 młode marchewki
  • 8 szparagów
  • garść groszku cukrowego
  • spora sztuka cebuli dymki
  • 6-9 listków mięty
  • dodatkowo u mnie liście młodego buraka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka pestek słonecznika

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę odsączamy z zalewy. Marchewki gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Szparagi obieramy (pozbywamy się zdrewniałej części) i gotujemy 4 minuty. Wody po marchewce używamy do zagotowania przez 2 minuty maksymalnie! groszku cukrowego. Marchew kroimy w niezbyt cienkie plastry. Szparagi kroimy na 3 części. Na oliwie z oliwek dusimy delikatnie pokrojoną niezbyt cienko cebulę dymkę, przez około minutę. Dodajemy soczewicę, marchew, szparagi i groszek cukrowy, słonecznik. Smażymy 3 minuty dość często mieszając. Solimy, pieprzymy. Listki mięty możemy pokroić lub poszarpać na drobniejsze kawałki. Przekładamy na talerz. Posypujemy miętą i liśćmi buraka. Smacznego!

1431979511435

1431979484317

1431979464150

1431979400497

1431979380619