Sernik waniliowy z migdałami

Sernik ma chyba tylu zwolenników co przeciwników. A ci zwolennicy dzielą się na takich co lubią sernik z rodzynkami lub kategorycznie bez. Ja należę do tych bezrodzynkowych. Bez dwóch zdań. Mam dziś dla Was puszysty sernik, który jest bardzo delikatny w smaku. Bez spodu. Z dużą ilością wanilii. Prawdziwej. To ważne żeby produkty nie były podrabiane, bo żaden cukier wanilinowy nie zastąpi Wam ziaren prawdziwej wanilii. Sernik waniliowy z migdałami smakuje jak serowa puszysta pianka z chrupiącą posypką. Warto go zrobić nie tylko na Święta!

Składniki:

  • 1 kg serka z pudełka
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa
  • migdały płatki 50 g

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik włączamy na 175 stopni góra dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę mikserem.  Masa musi być jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z lasek i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.  Miksujemy

Do masy dodajemy teraz ser kilku porcjach. Miksujemy.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy (już łyżką lub szpatułką) do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku.

Po całkowitym wystudzeniu polewamy sernik polewą czekoladową i posypujemy migdałami zanim polewa wystygnie.

  • gin

    Musiał smakować obłędnie!
    Ja serniki kocham; nie ważne, czy z rodzynkami, czy bez 😉