Sernik wiedeński z kajmakiem

Przepis na ten sernik zdobyłam od koleżanki z pracy, która raczy nas nim od czasu do czasu i muszę przyznać, że jest pyszny! Wprowadziłam jednak kilka zmian – nie byłabym sobą ! Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam budyniu- a co tam! Sernik polałam obłędnym kajmakiem! I dodałam laskę wanilii. Uwielbiam jej niepowtarzalny i nie do podrobienia smak! Podobno najlepszym serkiem do wykonania tego sernika jest „Mój ulubiony” (nie, nie jest to reklama sponsorowana)

Składniki:

  • 1 kg serka z pudełka
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 1 laska wanilii
  • opakowanie budyniu (u mnie waniliowy)
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku (mała)

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik włączamy na 175 stopni góra dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Ja zrobiłam to łyżką. Masa musi być jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z laski i budyń. Mieszamy.

Do masy dodajemy teraz ser kilku porcjach – powoli i dokładnie mieszając, najlepiej łyżką drewnianą.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku. po ostygnięciu nakładamy kajmak.

img_20161223_010303_-1

img_20161223_010128_

 

  • Arkadiusz

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂