Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sernik zebra

Sernik zebra

Nie planowałam takiego sernika! Tak szczerze powiedziawszy nie jestem nawet jakąś jego wielką fanką. Pomyślałam jednak, że skoro idą Święta nie ma to tamto, trzeba coś wymyślić. I tak powstał sernik zebra dwukolorowy, czekoladowo-waniliowy. Ponieważ nie mam (jeszcze) maszynki do mielenia mięsa kupiłam ser w wiaderku już zmielony. Przepis nie jest sam w sobie trudny, być może sposób pieczenia Was tylko zdziwi – w kąpieli wodnej, ale zaraz wszystko Wam wytłumaczę.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika zebry:

Na spód

  • 120 g herbatników
  • 50 g ciepłego, roztopionego masła

Na ciasto

  • 1 kg mielonego sera białego z pudełka
  • 5 jajek
  • laska wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru

Dodatki

  • kajmak

Sposób przyrządzenia sernika zebry:

  1. Herbatniki miksujemy w blenderze, łączymy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem. Dno zakrywamy masą z herbatników i mocno ubijamy.
  2. Do dużej miski wbijamy jajka i ubijamy z cukrem. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, ser, mąkę ziemniaczaną. dokładnie miksujemy całość na małych obrotach, by ser się nie napowietrzył. Masę dzielimy na 2 części, do jednej wsypujemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Miksujemy.
  3. Łyżką na sam środek tortownicy naprzemiennie dajemy 2 łyżki jasnej i ciemnej masy, aż do jej końca.
  4. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej 15 minut w 180 stopniach, następnie w 130 stopniach jeszcze 80 minut. Kąpiel wodna polega na tym, że o poziom niżej tortownicy z ciastem kładziemy foremkę z gorącą wodą (woda do połowy głębokości blaszki). Pieczenie w kąpieli wodnej pozwala na zachowanie większej równości sernika i jego warstw.
  5. Jeśli macie opory przed tą metodą pieczcie tradycyjnie 60 minut w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu sernik studzimy uchylając drzwiczki, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  7. Po wysuszeniu całość polewamy kajmakiem i rozsmarowujemy go. I tak sernik zebra gotowy! W razie jakichkolwiek pytań piszcie, postaram się pomóc!

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz