Sirocco – Sabriny Ghayour

Sirocco – Sabriny Ghayour to nowość, książka opisująca smaki bliskiego wschodu. W publikacji znajdziecie ponad sto przepisów mieszanki kuchni wschodniej- przygotowane w zachodnich warunkach.

Autorka książki jest nazywana księżniczką perskiej kuchni, jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. Szefowa kuchni, występuje w programach telewizyjnych, publikuje na łamach takich czasopism jak The Times, The Guardian, BBC Good Food Magazine. W 2014 roku napisała pierwsza książkę – Persiana, która zdobyła niebywałą popularność.

Po pierwsze. 

Pięknie wydana, przyciąga wzrok mieniącą się, różnokolorową okładką i tajemniczym tytułem Sirocco.

Po drugie.

Ten tytuł wcale nie jest przypadkowy. Sirocco – to suchy wiatr wiejący głównie nad Morzem Śródziemnym przybywając z … Półwyspu Arabskiego i Afryki. To taki powiew orientu w stronę Europy.

Po trzecie.

Dobre podejście- autorka nie przekonuje nas do sięgania po korzenie kuchni bliskiego wschodu. Chce nam pokazać, że smaki orientu można w prosty sposób wpleść w nasze rodzime, nadając im niepowtarzalny charakter i wbrew pozorom dużą spójność

Po czwarte. 

Przy tym menu nie można się nudzić i nie może być smutno, ze względu na magię kolorów na talerzu.

 

Książka podzielona jest na działy :

  • moja spiżarka
  • pyszne śniadania i brunche
  • małe co nieco i słone przekąski
  • piękne sałatki i dodatki
  • doskonałe dania główne
  • wspaniałe wypieki i kuszące słodkości

Jeśli czytacie moje recenzje książek, wiecie, że bardzo cenię jeśli autor przygotowuje nas do wejścia w jego kulinarny świat. Uwielbiam jeśli wypisuje nam listę produktów „must have” – tak byśmy mogli stworzyć bazę do korzystania z jego przepisów. I tak jest właśnie w tej książce. Krótki, ale pomocny spis przypraw, aromatów, bez których kuchnia bliskiego wschodu po prostu nie może istnieć.

Jeśli chcecie i Wy poczuć smak tej kuchni zapraszam was do wzięcia udziału w konkursie. Konkurs trwa od 1.04.2017 do 7.04. 2017 roku.  Zadaniem konkursowym jest odpowiedź na pytanie : „Czym pachnie orient?” Forma wypowiedzi dowolna, mile widziana kreatywność. Odpowiedzi na pytanie konkursowe umieszczamy tu, pod postem konkursowym, lub pod postem konkursowym na facebooku na profilu www.facebook.pl/dziekujebylopyszne

EDIT : Miło mi poinformować, że zwyciężczynią w konkursie jest Tatiana Frieze. Gratuluję !

Nagrodzona odpowiedź: „Orient to przygoda wszystkich zmysłów…to zapachy przenikające się wzajemnie od ostrości po słodycz doprawione gorącym słońcem,aby potem zaskoczyć świeżością limonki,kolendry,to zapachy upalnego lata,suchego,pustynnego wiatru …zdecydowanie moje klimaty.”

 

Regulamin konkursu:

1. Konkurs trwa od 1.04.2017 do  7.04.2017 do godziny 23:59.

2. Sponsorem nagrody jest Wydawnictwo Insignis.

3. Nagrody wysyłane tylko na terenie Polski.

4. Wysyłka następuję w terminie do 15 dni roboczych od dnia otrzymania przez Dziękuję Było Pyszne adresu wysyłki od wygranej osoby

5. W konkursie nagrodzona będzie  najciekawsza zdaniem autorki bloga Dziękuję Było Pyszne wypowiedź odpowiadająca na pytanie”Czym pachnie orient?”Oczywiście forma wypowiedzi dowolna.

6.Na pytania odpowiadamy pod postem konkursowym na blogu lub na facebooku.

7. Wyniki konkursu będą ogłoszone do dnia 10.04 do godziny 23:59 na facebookowym profilu Dziękuję Było Pyszne oraz w poście konkursowym.

8. Wygrana/y  w ciągu 3 dni zobowiązana/y jest wysłać swoje dane do wysyłki nagrody oraz numer telefonu dla kuriera. Dane należy wysłać w prywatnej wiadomości na profil facebookowy Dziękuję Było Pyszne. Po tym terminie nagroda jest przyznawana kolejnej osobie.

 

 

  • Karolina

    Czym pachnie? Zaatarem, garam masala, kuminem i koledra 🙂 To w pierwszej kolejności. Nastepnie nasuwają mi się na myśl granaty i tahina, baklazany i zupa z czerwonej soczewicy! Trzecie moje skojarzenie jest całkowicie niekulinarne i pachnie… ksiazka! Bo uwielbiam Agathe Christie i „Morderstwo w Orient Expressie” 🙂 Jak widać skojarzenia mam rozne ale kazde jedno jest na swój sposób orientalne 😉

  • Monika Widurska

    Zapach orientu kojaży mi się z przyprawami, z mnogością rozmaitych przypraw i aromatów, z inntensywnością smaków i zapachów Czym pachnie orient? Chilli, cynamonem, kardamonem, kurkumą, szafranem, anyżem, curry, imbirem czy Garam masalam. Poza przyprawami wyczujemy owoc Kafir czy mleczko kokosowe oraz trawe cytrynową. Orient jednak to nie tylko świat kuchni to także mnogość zapachów pochodzących z kadzideł czy olejków eterycznych. Pięknych, aromatycznych, intensywnych. Charakteryzujących się drzewno – korzenną oraz ziołową nutą. Ahh w tych zapachach można się zatracić!