Śledź na 10 sposobów- warsztaty z Seko

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w warsztatach Śledziowych z firmą Seko. Osobą, która prowadziła spotkanie była przemiła Samar Khanafer. Wprowadziła nas w świat śledzia w sposób nieoczywisty i pyszny.  Na mediach społecznościowych chwaliłam się Wam nowo poznanymi przepisami na świąteczne śledzie i bardzo prosiliście mnie o przepisy, które miałam przyjemność wypróbować na owych warsztatach. I oto poniżej prezentuję Wam  je ! Śledź na 10 sposobów- warsztaty z Seko – relacja i orginalne przepisy:

 

1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką

Składniki:

  • ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 kwaśne jabłko
  • ocet do skropienia
  • 1 opakowanie śmietanki 18%
  • 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przyrządzenia :

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (część na małych oczkach, część na większych). Następnie zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości oleju.
Filety śledziowe kroimy pod kątem, delikatnie skrapiamy octem i zostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w plasterki cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy.
Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną.

 
2. Śledzie piernikowe

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
  • 3-4 kruche ciasteczka piernikowe
  • 1 cebula
  • ⅓ szklanki rodzynek
  • 2 pomarańcze
  • przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu

Sposób przyrządzenia:

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz
z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę.
Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy
pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie
plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się – im dłużej tym lepiej.

 

 

3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem

Składniki:

-4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
-1 opakowanie chleba pumpernikiel
-3 jajka ugotowane na twardo
-2 średniej wielkości, upieczone buraki
-1 łyżka śmietany 18%
-2 łyżki jogurtu
-1/2 pęczka koperku
-1 łyżka tartego chrzanu
-sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz
chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy
gałązkami koperku.

 
4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną

Składniki: 

-6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO
-1 bagietka
-2 czerwone cebule
-⅓ szklanki octu balsamicznego
-1 łyżka miodu
-5 suszonych śliwek
-2 łyżki rodzynek
-2 łyżki żurawiny
-ocet spirytusowy do skropienia śledzi
-oliwa z oliwek
-sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie
dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi
śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem
spirytusowym.
Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku
rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią
kawałek śledzia.
5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem

Składniki:

-4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
-4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
-1 spory fenkuł
-oliwa z oliwek
-sok z 2-3 cytryn
-1 łyżeczka musztardy dijon
-sól i biały pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki w całości ze skórką gotujemy w osolonej wodzie. Fenkuła kroimy w cienkie piórka. Oliwę z oliwek
mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po
ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy
i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
6. Śledzie z marynowaną cytryną

Składniki:
-4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
-3 cytryny
-1 laska cynamonu
-2 cebule
-1 łyżeczka czerwonego pieprzu
-sól
-oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika.
Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość
uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny.
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki (najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę.
Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż
cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.
7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki

Składniki:

2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO
1 śmietana 18%
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1-2 ogórki kwaszone
1 cebulka
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
1-2 łyżki musztardy francuskiej
4-5 ziemniaków
pieprz czarny do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i
cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami
musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy
śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami.
8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim

Składniki:
4-6 filetów śledziowych lekko solonych a’la Matjas SEKO
2-3 gruszki
1 szklanka orzechów włoskich
olej z orzechów włoskich
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
ocet winny biały
sól do smaku
1 opakowanie rukoli

Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym. Rukolę myjemy i wykładamy na talerz.
Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy
orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy 4-5
łyżek oleju z orzechów włoskich, 1-2 łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku. Orzechy
studzimy, następnie nieregularnie rozdrabniamy nożem. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy
orzechami.
9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki
Składniki:

-1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
-100 ml wódki
-½ łyżeczki cukru
-1 łyżka octu jabłkowego
-1 goździk
-2-3 liście laurowe
-1 ziele angielskie
-1 cebula
-do skropienia olej z orzechów laskowych

Sposób przyrządzenia:
Wódkę, cukier, wodę oraz przyprawy zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną
kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby
całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem.
10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • 20 g drożdży
  • 2 szklanki mleka 3.2%
  • 1 żółtko i 1 białko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli i cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 czerwone cebule
  • szczypta cukru
  • ocet winny biały
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypioru
  • 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
  • 1 opakowanie czarnego kawioru
  • ½ pęczka koperku
  • 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży

Sposób przyrządzenia:

Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże). Dodajemy do
niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do
wyrośnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie
składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie
placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem.
Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem.
Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką
kopru.

dsc_9444

dsc_9407

dsc_8956

dsc_9393

dsc_9289