Śledź w oleju

To klasyka! I mój ulubiony śledź to właśnie w oleju i w śmietanie. Wiem, że teraz jest moda na wszytki inne tylko nie te tradycyjne, ale świeży chleb ze śledziem w oleju – to pyszność gwarantowana.  Najlepsze jest to, że śledzia przez cały rok nie jem prawie wcale, choć bardzo go lubię. A gdy przychodzą Święta, zawsze „martwię się” czy oby na pewno go starczy.  Śledź w oleju  – przepis mega prosty! Kluczem są dobre, grube, tłuste filety śledziowe.

Składniki:

  • 5- 6 filetów śledziowych
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia:

Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie 2-3 h.  Odsączamy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Kroimy w 3-4 cm kawałki. Pokrojoną cebulkę parzymy wrzątkiem, studzimy. Do słoika wkładamy 2-3 kawałki śledzia, przekładamy cebulką, pieprzem, znów warstwa śledzia i cebula, przyprawy. Na sam koniec całość zalewamy olejem. Najlepiej odczekać dobę, żeby śledzie się przegryzły !

img_20161223_010404_

img_20161223_010941_