Soczewica w pomidorach z jarmużem

Uwielbiam ją! Soczewica w pomidorach z jarmużem to tylko jedno z wielu dań gdzie możecie wykorzystać tą roślinkę strączkową. Jest pełna witamin i białka. Dziś przepis bez tłuszczu. Robi się to danie naprawdę ekspresowo. Max 7- 10 minut. Mnie śmiało zastępuje mięso, a uwierzcie mi, że niewiele składników jest mi je w stanie zastąpić. Głównie to soczewica i ciecierzyca. Być może wielu z Was będzie miało obiekcje do tego, że użyłam soczewicy z puszki. Niestety są takie dni, że człowiek nie ma czasu żeby poświęcić nawet te pół godziny na obiad i trzeba sobie jakoś poradzić, niekoniecznie od razu karmiąc się fast foodem.

Składniki:

  • soczewica gotowana na parze (ja użyłam tej z puszki)
  • 4-5 pomidorów obranych ze skórki i drobno pokrojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • garść poszarpanych listków jarmużu

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę przerzucamy na patelnię (ta gotowana na parze nie ma zbyt dużo zalewy,praktycznie wcale, więc ja jej nie odsączam), dodajemy drobno pokrojony czosnek, dusimy 1 minutę na patelni, dodajemy pomidory i jarmuż, przyprawy wg uznania. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu około 6 minut.

Jeśli chcecie jednak dodać tłuszczu polecam zmienić kolejność i zacząć pod podsmażenia jarmużu a dopiero potem resztę składników, według kolejności powyżej.

Smacznego!

IMG_20160110_230606_

IMG_20160110_230505_