Spaghetti z ośmiornicą

Uwielbiam takie szybkie dania: Makaron spaghetti z ośmiornicą jesteście w stanie przygotować bardzo szybko a dostarczy Wam wielu kulinarnych przyjemności. Do tego do przygotowania tej potrawy nie potrzeba Wam wielu składników. Wystarczy makaron, ośmiornica, chilli, pietruszka, czosnek i odrobina dobrej oliwy. I uczta gotowa. Śmiało możecie zaserwować to danie swojej połówce. A i jeszcze jedno. Nie lękajcie się tej biednej ośmiornicy. Jest naprawdę pyszna. Wiem, że może w całości nie zachęca (choć mnie jej wygląd wcale nie odpycha, ale jak wiemy ja kocham owoce morza), lecz pokrojona w kawałeczki naprawdę nic już Wam nie zrobi, oprócz tego, że może świetnie smakować.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 150 g ośmiornicy (u mnie mrożona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • sól gruboziarnista
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu nie zalewamy zimną wodą! Na oliwie z oliwek lekko podduszamy pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę chilli, dodajemy ośmiornicy. Jeśli jest mrożona nie musicie jej rozmrażać, wystarczy wrzucić na patelnię i zwiększyć nieco ogień, by glazura szybko wyparowała. Smażymy całość 2-3 minuty. Dodajemy makaron, 2 łyżki oliwy z oliwek i drobno posiekaną natkę pietruszki.  Mieszamy wszytko podgrzewając około 2 minut. I koniec. Spaghetti z ośmiornicą gotowe.

kaboompics-2895_24530022011_o

kaboompics-2917_24612233535_o