Spaghetti z tuńczykiem

To idealna propozycja na piątkowy obiad, gdy przychodzisz po całym tygodniu pracy i masz ochotę nareszcie usiąść i odpocząć ! Nie chce mi się wtedy robić jakiś mega czasochłonnych potraw i chętnie sięgam po proste i pyszne rozwiązania. Spaghetti z tuńczykiem to właśnie takie danie. Przygotujecie je w 10 minut. Nie żartuje. Najdłużej tutaj trwa gotowanie makaronu, choć u mnie wcale nie tak długo bo kocham al dente. Tak więc, jeśli jest dziś piątek, nie macie ochoty stać przy garach a macie kilka prostych składników – działajcie! Kilka minut i gotowe ! A jeśli nie lubicie tuńczyka, polecam zrobić Wam tą wersję. (<- klik) Bez tuńczyka, ale naprawdę równie smaczna. Aż trudno uwierzyć, ale prawda jest taka, że to właśnie te proste smaki i połączenia kilku składników, za to dobrej jakości owocują wspaniałym smakiem i zachwytem!

Składniki:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • pół puszki tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
  • pół papryczki chilli
  • łyżka czubata natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku (lub dwa jak lubicie)
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy al dente. Na oliwie z oliwek dusimy czosnek, dodajemy papryczkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażamy 30 sekund, dodajemy makaron, tuńczyka,  szczyptę soli i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki. Całość mieszamy.

Gotowe ! Prawda, że to takie proste?