Spotkanie z Lidlem i Karolem Okrasą

Co prawda Nasze Spotkanie z Lidlem i Karolem Okrasą odbyło się już spory czas temu, ale z nadmiaru obowiązków wrzucam relację dopiero teraz.  Warto jednak poczytać o tym wydarzeniu i obejrzeć fotorelacje. Bo rzeczy które pichciłyśmy i widziałyśmy warte są tych 2 minut Waszej uwagi.

Spotkanie zaczęło się od niespodzianki – mieliśmy okazję zwiedzić linię produkcyjną Jabłek Grójeckich.  Cały proces od przyjazdu jabłek na halę, ich mycia, suszenia, przetrzymywania, pakowania i wyjazdu między innymi do Lidla. Nawet dostaliśmy pamiątkę w postaci właśnie tych owoców (idealnie do owsianki).  Od teraz firma Rajpol nie ma dla nas tajemnic.

Po oględzinach  jednej z największej i najnowocześniejszej firmy Organizacji Producentów Owoców w Polsce było jeszcze pięknej. Przyjechaliśmy do Pałacu w Małej Wsi- cudnego miejsca, by gotować w jego oranżerii pod czujnym okiem Karola Okrasy. Wiele osób miało już wcześniejszą możliwość gotowania z szefem kuchni Lidla, ja niestety nie. Było to dla mnie o tyle ważne spotkanie, że to właśnie Karol Okrasa był jurorem w Blog Roku 2014 (wtedy też wygrałam nagrodę specjalną i moje blogowanie nabrało tempa).

Atmosfera, wystrój, zdobienia stołów, choiny z jabłkami były cudne i całość wprawiała nas w niesamowity nastrój. Idealnie do przygotowania świątecznych potraw.

A co przygotowaliśmy ? Łapcie menu ! A w foto relacji znajdziecie zdjęcia tych smakowitości! Dla mnie numerem jeden z pewnością była Kapusta kiszona curry ! O matko! Co za smak i odmiana od tradycyjnej kapusty podawanej na świąteczny stół.

Dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka,
Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo – limonkowym
Pasztet z królika na musie chrzanowo – jabłkowym z orzechami włoskimi
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
Śedzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
Tatar z kapia z jabłkiem i sosem szczawiowym
Gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej.

 

Ponieważ najbardziej zasmakowała mi kapusta z łososiem mam dla Was na nią przepis:

Składniki:

0,5 kg fileta z łososia bez skóry
przyprawy do łososia: imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra
200 g kapusty kiszonej
2 szalotki
1 łyżka pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
0,5 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka miodu
1 limonka
150 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka masła
2 jabłka
50 ml śmietanki słodkiej 30%
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz i oliwa

Sposób przyrządzenia:

Cebulę szalotkę posiekać drobno, zeszklić na oliwie z masłem. Dodać pastę i proszek curry, krótko przesmażyć i wlać mleko kokosowe, śmietankę oraz starty imbir. Gotować około 5 minut aż sos zgęstnieje. Doprawić miodem, sokiem oraz skórką starta z limonki. Kapuste kiszoną lekko przesiekać i dodać do sosu razem z posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko. Już nie gotować, odstawić.
Łososia pokroić na równe kawałki, obtoczyć z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalić (przesmażyć bez tłuszczu) na suchej patelni. Odstawić do odpoczęcia i połamać na małe kawałki.
Kapustę curry wyłożyć na półmisek a na wierzchu poukładać kawałki łososia.